ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Το επιβλητικό και χρυσοφόρο Παγγαίο Όρος του Μέγα Αλέξανδρου, είναι ιδανικό για περιηγήσεις  με τα πόδια, ή με όχημα. Από τις κατάφυτες πλαγιές και κορυφές του, μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης θέα απείρου κάλλους. Από την θέση Κανόνι και νότια, απλώνετε ο Στρυμωνικός κόλπος, η χερσόνησος του Άθω, η Θάσος και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες το μάτι ταξιδεύει μέχρι την Μυτιλήνη. Από την Δυτική πλευρά εκτίνεται ο κάμπος των Σερρών, και σαν τεράστιο φίδι παρατηρούμε να τον διασχίζει ο ποταμός Στρυμώνας που ξεκινά το ταξίδι του από την Λίμνη Κερκίνη.

Για τούς λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας υπάρχει το ορεινό μονοπάτι 04, που είναι παρακλάδι του Διεθνούς Ε6. Είναι μία διαδρομή 6 ωρών, που ξεκινά από την Αμφίπολη εκεί όπου βρίσκεται ο Μακεδονικός Τάφος  και απολαμβάνοντας την βιοποικιλότητα του Βουνού που προστατεύετε από το κράτος, διασχίζουμε το εγκαταλειμμένο χωριό της παλαιάς Μεσολακκιάς με σπίτια από πέτρα και ξύλο που θυμίζουν ένδοξες εποχές, φτάνουμε μέχρι την υψηλότερη κορυφή του Παγγαίου όρους το ΜΑΤΙ  σε υψόμετρο1956m. Στην πορεία αυτή, υπάρχουν πηγές και σημεία ξεκούρασης για τον οδοιπόρο.
Αν πάλι δεν έχετε διάθεση για ολόκληρη την διαδρομή μπορείτε να κάνετε μικρότερες, από ενδιάμεσα σημεία πρόσβασης όπως το Ροδολίβος ή την Πρώτη χρησιμοποιώντας μέχρι εκεί αυτοκίνητο .

Σε μικρή απόσταση (5 λεπτά) ο ποταμός Αγγίτης περνά μέσα από το πανέμορφο Φαράγγι .Στην κορυφή του Φαραγγιού υπάρχει πλακόστρωτο μονοπάτι, μήκους 1600m απ όπου απολαμβάνει ο περιπατητής με ασφάλεια την  άγρια ομορφιά τού ποταμού, που διασχίζει τα απόκρημνα  βράχια σχηματίζοντας πανέμορφους μαιάνδρους. Το μονοπάτι μας οδηγεί στο βάθος του φαραγγιού  που αν  διασχίσουμε την γέφυρα και ανεβούμε στην απέναντι πλευρά, βρισκόμαστε στο μοναδικό Σπήλαιο της Αλιστράτης από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Ευρώπης.
Εκεί από την διεύθυνση του Σπηλαίου, διοργανώνονται εκδρομές με τραινάκι, απ όπου  ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να απόλαυση ξεκούραστα το φαράγγι, από την άλλη πλευρά της όχθης του Αγγίτη και να δει εκτός της φυσικής ομορφιάς και τις βραχογραφίες που υπάρχουν χαραγμένες στα βράχια της όχθης του ποταμού Αγγίτη. Στην διαδρομή αυτή υπάρχει και ξεναγός .Οι εραστές τής περιπέτειας μπορούν να κάνουν Rafting και να παρατηρούν το φαράγγι από μία άλλη διάσταση.

Σε 10 λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο είναι το αρχαιολογικό πάρκο της  Αμφίπολης, το μουσείο , το περίφημο Λιοντάρι της Αμφιπόλεως και ο υπό ανασκαφεί αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αργίλου με θαυμαστά ευρήματα, όπως το αρχαίο ελαιοτριβείο, το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφτεί μέχρι σήμερα. Πιστεύεται επίσης ότι εδώ, είναι και ο τάφος της γυναίκας  του Μέγα Αλέξανδρου, Ρωξάνης και του υιού του.

Εάν θέλετε σε 15-20 λεπτά μπορείτε να δροσιστείτε το καλοκαίρι, στην παραλία  της Τούζλας, τής Κάριανης, της  Ασπροβάλτας των Κερδύλλίων, ή λίγο πιο μακριά 25-30 λεπτά στους Αμμόλοφους, τις παραλίες της Καβάλας, τον Σταυρό ή την Ολυμπιάδα.

Στην περιοχή του Δήμου μας επίσης μπορείτε να προσκυνήσετε στα τρία πανέμορφα Μοναστήρια .

Σε 5 λεπτά απόσταση βρίσκετε η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής με τον Ναό της Αγίας  και το παρεκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, που συχνά φιλοξενεί τα Λείψανα του Αγίου γιά να μπορούν οι επισκέπτες να προσκυνήσουν. Στον περιβάλλοντα χώρο διατηρείτε ζωολογικός και βοτανικός κήπος υψίστου ομορφιάς, που μαζί με την φιλοξενία από την Ηγουμένη και τις μοναχές νοιώθει κανείς την αγάπη και ταπεινότητα που εκπέμπουν όλα .

Σε 5 λεπτά επίσης, είναι η Ιερά Μονή της Αναλήψεως σε σημείο με μαγευτική θέα προς τον κάμπο των Σερρών που τον διασχίζει ο ποταμός Στρυμώνας. Στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, μπορείτε να παρακολουθήσετε   την Θεία Λειτουργία με ψαλμωδίες από το χορό των ιερωμένων  γυναικών, και να γνωρίσετε την φιλοξενία τους, στον ωραίο και περιποιημένο περιβάλλοντα χώρο Της. Η Ιερά Μονή  βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Πρώτη την γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή όπου είναι και το σπίτι όπου γεννήθηκε και μπορείτε να το επισκεφτείτε

Σε 15 λεπτά είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας με τον ιστορικό Ιερό Ναό και την Θαυματουργή Εικόνα, που είναι κτισμένο τον 16ο Αιώνα μέσα σε δάσος από καστανιές, και υψόμετρο 450m .

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 22 Σεπτέμβριος 2010 04:06)