ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ

Ένας τόπος μυθικής ομορφιάς

Το Παγγαίο, ένα από τα ομορφότερα βουνά στην Ελλάδα, υψώνεται στα Νοτιο – Ανατολικά του Νομού Σερρών, ανάμεσα στα όρη της Λεκάνης, του Φαλακρού, του Μενοικίου, των Κερδυλίων και του Συμβόλου, γεμάτο γοητεία και μυστήριο. Είναι το δεύτερο ιστορικό βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο. Η υψηλότερη κορυφή του το “Μάτι” αγγίζει τα 1.956 μέτρα.

Με έντονο ανάγλυφο και μεγάλες υψομετρικές διαφορές συνδυάζει μεγαλόπρεπα αλπικά τοπία, κατάφυτες βουνοπλαγιές και εντυπωσιακούς χείμαρρους, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο που κόβει την ανάσα.

Θεόρατα πλατάνια, έλατα, οξιές, καστανιές, δρυς και πολλά ακόμα είδη φυτών και δένδρων συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και αποτελούν καταφύγιο για την πανίδα του βουνού.

Χάρη στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα του το 1979 η πολιτεία κήρυξε τη μεγαλύτερη έκτασή του μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το βουνό πήρε το όνομά του από τον Παγγαίο, γιο του θεού του Πολέμου, Άρη και της Κριτοβούλης. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μύθων και των ιστοριών του έπαιξαν ο θεός Διόνυσος που λατρεύτηκε ιδιαίτερα σε αυτόν τον τόπο αλλά και ο Ορφέας, ιερέας μυστικιστικών τελετών, γνωστά ως Ορφικά μυστήρια, που ανέβαινε στις κορυφές του για να θαυμάσει τον ήλιο, τον οποίο λάτρευε σαν θεό.

Η μεγάλης σημασίας στρατηγική του θέση σε συνδυασμό με τις γεμάτες από χρυσάφι και ασήμι πλαγιές του και τα εύφορα εδάφη του που παρήγαγαν εξαιρετικό κρασί προσέλκυσαν στην περιοχή πολλούς λαούς κατά τη διάρκεια των αιώνων που πολέμησαν για την κυριαρχία του.

Σήμερα το χρυσοφόρο Παγγαίο Όρος, όμορφο, επιβλητικό και αγέρωχο, καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους συναρπάζει με τους μύθους, την ιστορία, τις φυσικές ομορφιές, τα χωριά και τους παραδοσιακούς οικισμούς του

Ροδολίβος, Μικρό Σούλι, Δόμηρος, Ηλιοκώμη, Κορμίστα, Συμβολή, Αγγίστα, Κρηνίδα, Πρώτη, Αμφίπολη, Ν. Κερδύλια, Νέα Μπάφρα, Αλιστράτη, Παλαιοκώμη. Πανέμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί και νεότερα χωριά με σημαντικά αξιοθέατα και μεγάλη ιστορία, κρύβουν τις ομορφιές τους και  απλώνονται στους πρόποδες του Δυτικού Παγγαίου για να σας μαγέψουν με τη φύση, τη ζεστασιά των κατοίκων και τη φιλοξενία τους.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2010 20:26)