ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ

Τα αρχοντικά του Ροδολίβους

Μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό του Ροδολίβους είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.  Γραφικά σοκάκια, επιβλητικά αρχοντικά εξαιρετικής αισθητικής και παραδοσιακά, διώροφα σπίτια από πέτρα, ξύλο και κεραμίδι, δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στον οικισμό και συνθέτουν μία  εικόνα που μένει για πάντα αξέχαστη.

Τα υπέροχα αρχοντικά με τα ευρύχωρα ψηλοτάβανα δωμάτια, τα σχέδια στα αετώματα, τις κολόνες στα μπαλκόνια που θυμίζουν νεοκλασικούς κίονες, τα περίτεχνα ανάγλυφα στα παράθυρα και τις γωνίες των σπιτιών και τις γυριστές εξωτερικές σκάλες εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους.  Αποτελούν δείγματα της οικονομικής και πολιτιστικής ακμής που γνώρισε το χωριό τη δεκαετία του 1920 από την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού.

Η παλιά Μεσολακκιά (Τα Λακκοβήκια του Παγγαίου)

Εγκαταλελειμμένο από το 1965 το πανέμορφο αυτό χωριό κρατά κάτι από την περασμένη του αίγλη. Χτισμένο στα 450 μέτρα, ανάμεσα στις πλαγιές του Παγγαίου και με άνοιγμα προς τη θάλασσα γοητεύει ακόμα με τα στενά δρομάκια του και τα λιθόκτιστα κτίρια που θυμίζουν την αρχιτεκτονική της Ηπείρου.

Σε κοντινή απόσταση οι «Δρακόπετρες», δύο μεγάλοι βράχοι που στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους και το μύθο που τους περιβάλλει. Στα νότια του χωριού βρίσκεται το ανεξερεύνητο σπήλαιο «Δισσάκι», ενώ στη θέση «Βαγιόνι» υπήρχαν τα λατομεία της αρχαίας Αμφίπολης. Λίγο ψηλότερα, λειτουργούσε το αρχαίο υδραγωγείο της Αμφίπολης.

Ο ιστορικός οικισμός των Νέων Κερδυλίων

Στις χρυσές αμμουδιές του Στρυμονικού κόλπου βρίσκονται τα Ν. Κερδύλια, το τουριστικό θέρετρο του νομού.  Με καταγάλανα νερά, πανέμορφες παραλίες, δημοτική πλαζ, γραφικά παραθαλάσσια ταβερνάκια και πολλά τουριστικά καταλύματα συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημείο αναφοράς της νεότερης ιστορίας του αποτελεί το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων, η ομαδική εκτέλεση των κατοίκων των δύο χωριών, των Άνω και Κάτω Κερδυλίων, στις 17 Οκτωβρίου 1941.  Συνολικά 215  Έλληνες εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο πρώτο ολοκαύτωμα που έγινε στην Ελλάδα. Σήμερα το μουσείο από το ολοκαύτωμα και  ένα μνημείο, ένας μεγάλος μαρμάρινος σταυρός, θυμίζει σε όλους την αποτρόπαια σφαγή.

Στον ίδιο χώρο με το μουσείο του ολοκαυτώματος στεγάζεται και το Εκκλησιαστικό μουσείο που φιλοξενεί στη συλλογή του πολλές, αξιόλογες εικόνες, μερικές από τον 14ο αιώνα. Στο παλαιό χωριό των Κερδυλίων διασώζονται 4 βυζαντινές εκκλησίες.

Ο διατηρητέος οικισμός της Πρώτης

Με ιστορία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων, η Πρώτη, η ιδιαίτερη πατρίδα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι από τα πιο παλιά και γραφικά χωριά του νομού που με προεδρικό διάταγμα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος οικισμός.

Πανέμορφη, είναι γεμάτη παλιά αρχοντικά, που αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι θεωρούνται απόγονοι των αρχαίων Ηδωνών, μιας Θρακικής φυλής, ιδιαίτερα πολεμικής με εξαιρετικά αναπτυγμένο πολιτισμό.

Στα πολυάριθμα δρομάκια του, πλήθος εντυπωσιακών κτιρίων τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και νεοκλασικών με ευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς αιχμαλωτίζουν το βλέμμα. Ανάμεσά τους το πατρικό του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ένα κομψό και απέριττο κτίριο που κτίστηκε το 1905, ξεχωρίζει και προσελκύει πολλούς επισκέπτες όπως και ο ανδριάντας του που υπάρχει στο χωριό.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2010 20:26)