ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ

Σπήλαιο Αλιστράτης

Ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, το σπήλαιο της Αλιστράτης στη θέση Πετρωτό περιμένει τους επισκέπτες για ένα αξέχαστο ταξίδι στα έγκατα της γης.

Επιβλητικοί σταλακτίτες από την οροφή και πανέμορφοι σταλαγμίτες από το έδαφος δημιουργούν φαντασμαγορικές εικόνες με εμπνευστή την ίδια τη φύση και χαρίζουν ανεπανάληπτες εμπειρίες σε ένα σπήλαιο δημιουργήθηκε από γεωλογικά φαινόμενα που ξεκίνησαν πριν από 2.000.000 χρόνια.

Το συνολικό μήκος των γνωστών κύριων αλλά και των δευτερευόντων διαδρομών του φτάνει περίπου τα 3 χλμ. Το σπήλαιο διαθέτει εξαιρετικό φυσικό εξαερισμό σε όλα τα τμήματά του και σταθερή θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία του δεν ξεπερνά το 70 – 75%.

Φαράγγι του Αγγίτη

Μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς που προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες στη φύση, το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, γνωστό και ως «Στενά της Πέτρας» ή «Διώρυγα», έχει μήκος 15 χλμ. και βάθος που φτάνει τα 100 μέτρα.

Σύμφωνα με το μύθο είναι έργο των αρχαίων Μακεδόνων, όμως οι επιστήμονες θεωρούν ότι δημιουργήθηκε από γεωλογικές ανακατατάξεις μεταξύ των οροσειρών Παγγαίου και Μενοικίου.

Ο ποταμός Αγγίτης δεν ακολουθεί ευθεία πορεία αλλά σχηματίζει μαιάνδρους, ιδανικούς για ράφτινγκ και καγιάκ, αλλά και μοναδικές ειδυλλιακές διαδρομές για περίπατο ή ποδηλασία. Στις βραχώδεις πλαγιές του με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκαν πολλές σπηλιές με βραχογραφήματα του 5ου-6ου αιώνα μ.Χ., που παριστάνουν ζώα και σκηνές της καθημερινής ζωής. Καταλληλότερα σημεία πρόσβασης για μια εξόρμηση στην υπέροχη φύση του είναι η περιοχή των Γαλάζιων Νερών και ο Σταθμός της Αγγίστας, με το ονομαστό πεντάτοξο γεφύρι.

Για όσους δεν αγαπούν την πεζοπορία ένα τουριστικό τρενάκι ακολουθεί μια μαγευτική διαδρομή μιας ώρας παράλληλα με το φαράγγι.

Πέτρινα γεφύρια

Σημαντικοί κόμβοι των οδικών δικτύων των περασμένων χρόνων τα πέτρινα γεφύρια μαγεύουν σήμερα με την ομορφιά και την κατασκευαστική τους αρτιότητα.

Τα περισσότερα χρονολογούνται από το 18 και 19 αι. Αν και ποικίλουν ως προς το μέγεθος και τη μορφή τους όλα είχαν ως βασικό δομικό υλικό την πέτρα.

Ονομαστά γεφύρια της περιοχής είναι του Καναρά, του Προφήτη Ηλία και του Σιουλναρούδ στην περιοχή της Πρώτης και το τρίτοξο πέτρινο γεφύρι «Κατίν Κιοπερσί» στην Κορμίστα γνωστό από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Το μεγαλύτερο όμως γεφύρι είναι αυτό της Αγγίστας. Πεντάτοξο και οξυκόρυφο έχει συνολικό μήκος 59 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ανατολική και το τρίτο σε μέγεθος γεφύρι σε όλη τη Μακεδονία. Το πλάτος του είναι 4,50 μ. και το ύψος της μεγαλύτερης καμάρας 5,50 μ.

Βραχογραφίες

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της περιοχής αποτελούν οι βραχογραφίες που βρέθηκαν σε σπήλαια στις βραχώδεις πλαγιές του Παγγαίου.

Πολυάριθμες και με μια μεγάλη ποικιλία από σύμβολα αποκαλύπτουν στοιχεία και δίνουν πληροφορίες για τον πολιτισμό και την καθημερινότητα εκείνης της εποχής.

Πρόκειται για σχέδια των προϊστορικών κατοίκων της περιοχής που ζωγράφισαν πάνω σε βράχους ζώα, αντικείμενα, σκηνές της καθημερινής τους ζωής αλλά και σημαντικά γεγονότα.

Χρονολογικά οι βραχογραφίες τοποθετούνται από τα τέλη της νεολιθικής εποχής μέχρι την πρώιμη εποχή του σιδήρου.
Αρχαία Αμφίπολη

Η πιο σημαντική πόλη της περιοχής κατά τον 5ο αι. π.Χ., η αρχαία Αμφίπολη γοητεύει ακόμα και σήμερα με την αξιόλογη και  έντονη διαδρομή της στο πέρασμα των αιώνων.

Την εποχή του Θησέα ονομαζόταν Εννέα Οδοί, ενώ πήρε το όνομα της το 437 π.Χ. όταν την κυρίευσαν οι Αθηναίοι.  Χτισμένη πάνω σε λόφους στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παγγαίου ήταν ορατή από ξηρά και από θάλασσα.

Η γεωγραφική της θέση δίπλα στη θάλασσα και επάνω στον ποταμό που την περιέκλειε – εξ’ ου και το όνομά της – προσδιόρισε τη μεγάλη στρατηγική και οικονομική της σημασία. Ήταν ένα σπουδαίο σταυροδρόμι που ένωνε τη Θράκη με τη Μακεδονία, τη θάλασσα με την ενδοχώρα και κυρίως με τα μεταλλεία χρυσού και αργύρου του Παγγαίου αλλά και με τα δάση που έδιναν ονομαστή για τη ναυτιλία ξυλεία.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήματα από διάφορα κτίρια, μέρος από τη νεκρόπολη και τα εντυπωσιακά τείχη της και την περίφημη ξύλινη γέφυρα του Στρυμόνα όπως αναφέρεται στον Θουκυδίδη.

Λέων της Αμφίπολης

Σύμβολο της πόλης είναι ο Λέων της Αμφίπολης, ένα μνημείο που εκπροσωπούσε τη δύναμη της. Ο Λέων ξεχωρίζει για το μέγεθος και την αρχαιολογική του αξία και χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Αναστηλώθηκε σε ένα συμβατικό βάθρο στη θέση όπου βρέθηκε δίπλα στην παλιά γέφυρα του Στρυμόνα. Έχει ύψος 10,5 μέτρα και κάθεται στα δύο πίσω του πόδια, κοιτάζοντας την αρχαία Αμφίπολη.

Το μουσείο της Αμφίπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο προβάλλει το μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της αρχαίας της Αμφιπόλης και εντυπωσιάζει με τα εκθέματα του, λαμπρά δείγματα του σπουδαίου παρελθόντος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Νομίσματα, επιγραφές, αντιπροσωπευτικά ευρήματα και μοναδικά κοσμήματα από τους προϊστορικούς, κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους παρουσιάζονται με υποδειγματικό τρόπο και ενθουσιάζουν τους επισκέπτες.

Αρχαία Άργιλος

Η Αρχαία Άργιλος που απέχει 4 χλμ. από την Αμφίπολη ιδρύθηκε το 655 π.Χ. από Ανδρίους άποικους. Η πόλη που άκμασε κατά τον 5ο και 6ο π.Χ. αιώνα, πήρε το όνομά της από το είδος πηλού που υπήρχε άφθονος στην περιοχή.

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας σε συνεργασία με το Καναδικό Ινστιτούτο. Σημαντικότερο όλων το «Αρχοντικό της Αργίλου», ένα μεγάλο διώροφο οίκημα που διέθετε και αρχαίο ελαιοτριβείο, το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2010 20:26)