ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ

Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας

Στους πρόποδες του Παγγαίου, σε μια θαυμάσια τοποθεσία σε υψόμετρο 743 μέτρων βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες μονές της περιοχής, η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Διάσημη για την «αχειροποίητο εικόνα της Θεοτόκου» προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που έρχονται γεμάτοι δέος να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η Μονή οφείλει το όνομά της, στην εικόνα της Παναγίας, που έλαμπε και σκορπούσε φως «φοινικούν», δηλαδή κόκκινο, όπως η πορφυρά των Φοινίκων.

Η πρόσφορά της στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού ήταν σημαντική. Εδώ λειτουργούσε η περίφημη Ελληνική Σχολή, ενώ ο θρύλος θέλει τον Εμμανουήλ Παππά να κηρύσσει την Επανάσταση από τη Μονή. Η δράση της προκάλεσε την οργή αρχικά των Τούρκων και αργότερα Βουλγάρων με αποτέλεσμα να δεχτεί αλλεπάλληλες καταστροφές. Σε μία από αυτές, το 1917 καταστράφηκε και η περίφημη βιβλιοθήκη της που περιελάμβανε 1.300 τόμους βιβλίων και χειρόγραφα μεγάλης αξίας.

Η Μονή πήρε τη σημερινή της μορφή το 1980 με την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησής της που διήρκησε 15 χρόνια. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, 14 Σεπτεμβρίου και 21 Νοεμβρίου.

Ιερά Μονή Αναλήψεως

Παλιό μετόχι της Ι.Μ. της Εικοσιφοίνισσας, το οποίο ανασυστάθηκε το 1979, η Ι. Μ. της Αναλήψεως είναι ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια, με μεγάλη ιστορία που χάνεται στα βάθη των χρόνων.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων με πανοραμική θέα στον κάμπο, στο ίδιο σημείο όπου από το 18ο αιώνα υπήρχε ομώνυμο ανδρικό μοναστήρι. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο και μονάζουν 20 μοναχές που ασχολούνται με το κέντημα, την κηροπλαστική, την αγιογραφία και την πυρογραφία.

Το Καθολικό της Μονής, μια σπάνια σταυροειδή ροτόντα, κτισμένη στον τύπο της Αγίας Ανάληψης, του όρους των Ελαίων των Αγίων Τόπων εντυπωσιάζει τους πιστούς που επισκέπτονται το μοναστήρι. Στο μοναστήρι φυλάσσονται επίσης τα λείψανα των Αγίων Χρυσοστόμου και Αρσενίου του Καππαδόκου.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας και το πρώτο γυναικείο στο χώρο της Μακεδονίας, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε μια όμορφη, γραφική τοποθεσία στους πρόποδες του Παγγαίου.

Με βαθιά σχέση με το Άγιο Όρος, θεωρείται παλιό μετόχι της Μονής της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, αν και είναι άγνωστο πότε και πώς ιδρύθηκε. Αρχικά η μονή ήταν ανδρική, το  1924 όμως, μετά τον ξεριζωμό του Πόντου, 6 μοναχές από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στα Ίμαυρα εγκαταστάθηκαν στο ερημωμένο μοναστήρι και ξεκίνησαν την ανοικοδόμησή του.

Μαζί τους έφεραν από τον Πόντο εικόνες, σταυρούς, Ιερά Ευαγγέλια και πολλά άλλα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια, τα οποία φυλάγονται στο μοναστήρι μαζί με τα Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Ιγνατίου και άλλων Αγίων.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2010 20:26)